στρατηγική πωλήσεων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την στρατηγική μάρκετινγκ

Στοχεύστε την αγορά σας και προωθήστε το προϊόν σας αποτελεσματικά. Κατανοήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντός σας που το κάνουν μοναδικό και επιλέξτε τους καλύτερους τρόπους προώθησης και προβολής του. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για το μάρκετινγκ, συμβουλευθείτε την έρευνα αγοράς που διεξάγατε.

Τμηματοποίηση της αγοράς

Η έρευνα αγοράς που κάνατε πρέπει να σας έχει υποδείξει τα τμήματα της αγοράς που ενδιαφέρονται για το προϊόν σας. Η έρευνα ανταγωνισμού πρέπει να έχει υποδείξει τους αντιπάλους σας που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα. Επιλέξτε τμήματα τα οποία δεν εξυπηρετούνται πλήρως και αναζητούν μία λύση που μπορείτε να προσφέρετε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι ακριβώς επιζητούν (τα τμήματα) από ένα προϊόν; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα σας βοηθήσει στον σχεδιασμό του προϊόντος, να το κάνετε πιο ελκυστικό στους αγοραστές του.

Πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν; Ξεκάθαρα η τιμολογιακή σας πολιτική θα εξαρτηθεί και από την απάντηση που θα σας δώσουν. Μπορείτε φυσικά να χρεώσετε λιγότερο ή περισσότερο από την αναμενόμενη τιμή. Σκεφθείτε όμως τις επιπτώσεις!

Ποιο είναι το μέγεθος της δυνητικής αγοράς σας; Η έρευνα καταναλωτών θα πρέπει να έχει υποδείξει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών του προϊόντος σας όπως επίσης και μία εικόνα της ζήτησης που θα έχετε. Χρησιμοποιήστε αυτήν την πληροφόρηση για να προβλέψετε τις πωλήσεις σας όπως και τον κύκλο ροής των μετρητών στην επιχείρησή σας.

Πως μπορείτε προσεγγίσετε την αγορά σας; Για να μπορέσετε να μεταδώσετε το μήνυμα του μάρκετινγκ, όσο γίνεται πιο οικονομκά και αποδοτικά, πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο προσέγγισης των μελλοντικών σας πελατών. Εξετάστε τις επιλογές που έχετε για να μπορέσετε να προϋπολογίσετε το ύψος της δαπάνης.

Tip: Επιλέξτε αγορές όπου ο ανταγωνισμός είναι αδύναμος για να αυξήσετε την κερδοφορία σας.

USP (Unique Selling Proposition)

Για να προωθήσετε το προϊόν σας αποτελεσματικά, το προϊόν σας πρέπει να έχει κάποια μοναδικά κριτήρια (selling points) που θα το κάνουν ελκυστικό στο δυνητικό αγοραστή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιές είναι οι επιλογές σας; Ξεκάθαρα, οι επιλογές που έχετε είναι τα δυνατά σημεία του προϊόντος σας. Εξαιρετική ποιότητα, ωφέλη προς τον καταναλωτή, χαμηλό κόστος, πληθώρα χαρακτηριστικών κ.ά. Μην ξεχνάτε όμως, ότι οι πελάτες σας μπορεί να ενδιαφέρονται και για άλλα πράγματα όπως τους τρόπους πληρωμής, τους χρόνους παράδοσης, την εξυπηρέτηση μετά την πώληση, τη διαθεσιμότητα στο κατάστημα κ.ά.

Ποιες επιλογές είναι οι πιο σημαντικές; Κατά την έρευνα αγοράς έχετε συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το τι περιμένουν οι καταναλωτές από το προϊόν σας. Χρησιμοποιήστε αυτή την πληροφόρηση ως αφετηρία για τις επιλογές σας. Καθώς περνά ο χρόνος, θα έχετε την ευκαιρία να τις βελτιστοποιήσετε.

Πόσα κριτήρια να επιλέξετε; Τρία είναι αρκετά από μία πληθώρα επιλογών που θα έχετε. Απλώς να έχετε υπόψην, ότι όσα πιο πολλά επιλέξετε τόσο θα χαμηλώνει το ειδικό βάρος της κάθε επιλογής και θα είναι πιο δύσκολο να την εξυπηρετήσετε.

Προωθητικές ενέργειες

Από την στιγμή που έχετε επιλέξει το κοινό που θα απευθυνθείτε και έχετε αποφασίσει για το μήνυμα που θέλετε να περάσετε, πρέπει να βρείτε τρόπους να το επικοινωνήσετε. Αν η αγορά δεν γνωρίζει για την ύπαρξη του προϊόντος σας, μην περιμένετε πωλήσεις.

Επειδή υπάρχει μια πληθώρα προωθητικών μεθόδων είναι πολύ σημαντικό να τις κατανοήσετε και να βρείτε τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το ύψος της δαπάνης. Ορισμένες ενέργειες όπως η διαφήμιση έχουν υψηλό κόστος. Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που θα εκτεθούν στο μήνυμά σας όπως και το μέγεθος της προωθητικής ενέργειας που θα διεξάγετε.

Σε ποιους απευθύνετε η προωθητική ενέργεια; Είναι άσκοπο να απευθυνθείτε σε άτομα τα οποία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το προϊόν σας.

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε; Ο τρόπος παρουσίασης του μηνύματός σας παίζει μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν αλλά έρχονται με κόστος.

Πότε θα δείτε αποτελέσματα; Κάποιες ενέργειες απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Υπάρχουν όμως και άλλες οι οποίες αποδίδουν άμεσα.

Συχνότητα επαναληπτικών ενεργειών. Η μεγάλη συχνότητα βοηθά στην εμπέδωση του μηνύματος αλλά κοστίζει. Σκεφθείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε…

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *