Pavlos Poli

Τα 7 συστατικά του σύγχρονου μίγματος μάρκετινγκ

Ο όρος μάρκετινγκ μπορεί να σημαίνει μια ποικιλία πραγμάτων. Για πολλούς, σημαίνει διαφήμιση, δημοσιότητα ή ίσως και εργαλείο προσέλκυσης πελατών. Δεδομένου ότι ο βασικός στόχος των προσπαθειών μάρκετινγκ της επιχείρησής σας είναι να αναπτυχθούν ικανοποιητικές σχέσεις με τους πελάτες, πρέπει να περιλαμβάνει κάθε πτυχή της επιχείρησής σας και όχι μόνο την προώθηση και την επικοινωνία. Ποιο συστατικό λοιπόν σας λείπει;

Τα 7 συστατικά

Ενώ το προϊόν, η τοποθεσία, η προώθηση και η τιμή (4Ρs) είναι σίγουρα τα βασικά συστατικά του μίγματος μάρκετινγκ σας, θα υποστήριζα ότι υπάρχουν και άλλα τρία: άνθρωποι, διαδικασίες και αποδείξεις ποιότητας. Η εστίαση σε μερικά και η αγνόηση των άλλων μπορεί να σας κοστίσει σε πωλήσεις και κέρδη, ειδικά στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι το 80% περίπου των μικρών ή μεσαίων εταιρειών είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, πιθανότατα και τα επτά συστατικά πρέπει να εναρμονιστούν για να δημιουργήσετε μια βάση πιστών, κερδοφόρων πελατών. Δείτε πώς μπορείτε να καλύψετε τα κενά στο μάρκετινγκ σας.

Προϊόν. Τα προϊόντα (ή οι υπηρεσίες) που προσφέρετε πρέπει να ικανοποιούν μια ανάγκη ή να απαλύνουν κάποιο πόνο για τους πελάτες σας. Αυτό είναι προφανές. Τα σωστά χαρακτηριστικά, η ευκολία χρήσης, η συσκευασία και άλλα οφέλη, έχουν επίσης σημασία. Τι τα κάνει όμως διαφορετικά ή μοναδικά; Πώς μπορείτε εσείς και οι ιδανικοί πελάτες σας να επωφεληθείτε από τη διαφοροποίηση προϊόντων; Αυτοί οι δύο τομείς συχνά παραβλέπονται, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε το κέρδος και τα έσοδα, να μειώσετε τον κίνδυνο και να καλύψετε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών σας.

Τοποθεσία. Στο μίγμα μάρκετινγκ, η τοποθεσία αναφέρεται στη διανομή, παρέχοντας έναν βολικό τρόπο για τους πελάτες να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Για μερικούς, αυτό μπορεί να είναι ένας χώρος λιανικής πώλησης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ηλεκτρονική παράδοση μέσω του ιστότοπού σας ή άλλου ιστότοπου τρίτου μέρους όπως το Amazon. Οι χονδρέμποροι και οι διανομείς, οι μεταπωλητές, άλλοι έμποροι λιανικής και στρατηγικοί συνεργάτες παρέχουν επίσης κανάλια προσέγγισης περισσότερων πελατών. Και φυσικά, το franchising είναι μια άλλη επιλογή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφέρετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας κοντά στους πελάτες.

Προώθηση. Αυτή περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους κοινοποιείτε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε υποψήφιους πελάτες, υφιστάμενους πελάτες, κανάλια διανομής και συμμάχους. Η προώθηση περιλαμβάνει στοιχεία όπως τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, τις πωλήσεις, και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Ο σκοπός είναι (α) να μεταδώσει το μήνυμα ή την υπόσχεση στους υπόλοιπους, (β) να τους κάνει να αναλάβουν δράση και (γ) να δημιουργήσουν σχέσεις που τελικά θα μετατραπούν σε επαναλαμβανόμενες και μη πωλήσεις!

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη και την αξία της προώθησης. Ξεκινήστε με έναν προϋπολογισμό και ένα σχέδιο μάρκετινγκ για την υποστήριξη όλων των σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τις πωλήσεις σας και όχι μόνο την προσέλκυση νέων αγοραστών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τι θα κάνετε, πότε θα το κάνετε και πόσο θα κοστίσει. Δεδομένου ότι δεν έχετε απεριόριστο προϋπολογισμό, ακολουθούν δύο προτάσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μάρκετινγκ σας. Αρχικά, επιλέξτε την τακτική που σας τοποθετεί μπροστά στον στόχο σας, και όχι απαραίτητα αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι και δεύτερον, εστιάστε σε κερδοφόρα και μοναδικά προϊόντα και υπηρεσίες και όχι σε όλη τη γκάμα σας.

Τιμή. Κατά την τιμολόγηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας, σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε και να κατανοείτε το κόστος σας, τις χρεώσεις των ανταγωνιστών σας, την πορεία του κλάδου και την προσφερόμενη αξία (value) για τον πελάτη. Αλλά συχνά παραβλέπεται η σχέση τιμής, αξίας και τοποθέτησης προϊόντος (όπως ποιότητα, ευκολία ή χαμηλό κόστος). Κρατήστε αυτά τα στοιχεία ευθυγραμμισμένα για να αποφύγετε τη σύγχυση.

Άνθρωποι. Η ομάδα πωλήσεων των προϊόντων ή υπηρεσιών σας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επιτυχία μιας καμπάνιας μάρκετινγκ. Διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Μπορούν να λύνουν προβλήματα και να προσφέρουν ποιότητα κάθε φορά; Αυτοί αποτελούν μια άμεση αντανάκλαση του εαυτού σας και της επιχείρησής σας. Επιλέξτε τους λοιπόν με σύνεση και επενδύστε χρόνο για να τους εκπαιδεύσετε και να τους αναπτύξετε.

Απόδειξη ποιότητας. Οι προωθητικές δράσεις επικοινωνούν την υπόσχεση, τι μπορούν να περιμένουν οι πελάτες απο το προϊόν σας. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ένας τρόπος να αποδείξετε ότι γίνετε αυτό. Ενισχύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σας για εξυπηρέτηση, ποιότητα, ευκολία και άλλα. Μειώνει τον αντιληπτό κίνδυνο (ρίσκο) για τους πελάτες σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Οι διαδικτυακές κριτικές, οι μαρτυρίες, οι εγγυήσεις, οι βαθμολογίες ικανοποίησης πελατών, τα προγράμματα διασφάλισης ποιότητας, οι πιστοποιήσεις και οι έρευνες μετά την πώληση είναι μερικές μόνο κοινές πρακτικές. Κοιτάξτε να στηρίξετε τους ισχυρισμούς σας και τα μηνύματά σας θα είναι πολύ πιο συναρπαστικά.

Διαδικασίες. Τα συστήματα και οι διαδικασίες που επηρεάζουν την εκτέλεση των πωλήσεων και της παροχής υπηρεσιών σας συχνά παραβλέπονται. Αλλά επηρεάζουν τόσο τις νέες όσο και τις επαναλαμβανόμενες συναλλαγές. Από την αρχική επαφή έως την παράδοση και την τιμολόγηση, κάθε βήμα στη διαδικασία είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσετε μια θετική ή αρνητική εμπειρία για τον πελάτη σας. Μην αγνοείτε αυτόν τον τομέα και την επίδραση που έχει στα αποτελέσματα του μάρκετινγκ.

Θυμηθείτε, το μάρκετινγκ είναι κάτι περισσότερο από έναν ιστότοπο, μια διαφήμιση, ένα email ή μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και αναλάβετε δράση για να καλύψετε τα κενά πριν επενδύσετε περισσότερα χρήματα σε δραστηριότητες προώθησης. Χτίζοντας ένα ισχυρότερο θεμέλιο, θα έχετε πραγματικά περισσότερα από αυτά που έχετε προϋπολογίσει.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *