μάνατζμεντ

Ξεκινώντας με το μάνατζμεντ

Ίσως έχετε μια υπέροχη ιδέα και επιθυμείτε να την υλοποιήσετε, ή έχετε ένα απίστευτο ταλέντο που θέλετε να το αξιοποιήσετε. Έχετε τα προσόντα που απαιτούνται, αλλά δεν ξέρετε πώς να τα βάλετε να δουλέψουν προς όφελός σας. Το να είστε επιχειρηματίας δεν είναι εύκολη δουλειά. Έχετε την ιδέα στο μυαλό σας, απλά χρειάζεστε το επιχειρηματικό πλαίσιο.

Η δημιουργία μιας επιχείρησης είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης. Η τέχνη της επιχειρηματικότητας μπορεί να προέρχεται από το ταλέντο σας, την εμπειρία σας και την πρακτική σας. Είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κάνει την επιχείρησή σας μοναδική. Η επιστήμη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διδαχθεί. Είναι αυτό που θα σας προσφέρουν οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ή ότι μπορείτε να μάθετε μόνοι σας.

Στα περισσότερα προγράμματα MBA, οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων χωρίζουν το επιχειρηματικό μάνατζμεντ σε 6 βασικούς τομείς: στο στρατηγικό μάνατζμεντ, στο μάρκετινγκ μάνατζμεντ, στο μάνατζμεντ λειτουργιών, στο μάνατζμεντ οικονομικών, στο μάνατζμεντ έρευνας & ανάπτυξης και στο μάνατζμεντ ανθρώπινου δυναμικού. Αυτές οι έννοιες είναι σημαντικές για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Παρακάτω, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω με απλά λόγια τις έννοιες αυτές με σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο της επιτυχημένης διοίκησης και διαχείρισης της επιχείρησής σας.

Μόλις έχετε πλήρη κατανόηση αυτών των στοιχείων, θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε την επιχειρηματικότητά σας στο επόμενο επίπεδο.

Στρατηγικό μάνατζμεντ

Το στρατηγικό μάνατζμεντ θα σας καθοδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς η επιχείρησή σας θα μεγαλώνει και θα μεταλλάσεται. Μέσω αυτού του εργαλείου, θα διαμορφώσετε στόχους και ορόσημα για την επιχείρησή σας, ώστε να γνωρίζετε πού θέλετε να είστε σε 1 χρόνο, σε 5 χρόνια και σε 10 χρόνια – και το πιο σημαντικό, θα γνωρίζετε πώς θα φτάσετε εκεί.

Με το στρατηγικό μάνατζμεντ, θα εξετάσετε κάθε τομέα της επιχείρησής σας και θα συντάξετε ένα σχέδιο που θα είναι τελικά ο οδικός σας χάρτης για την επιτυχία – το στρατηγικό/επιχειρηματικό σας σχέδιο. Αυτό το σχέδιο θα περιγράφει πού θέλετε να εστιάσετε τους πόρους σας, πώς θέλετε να εμπορεύεστε και να πουλάτε το προϊόν/υπηρεσία σας, και το πιο σημαντικό, θα έχετε μία απεικόνιση τα εσόδων σας, του κόστους σας και των κερδών σας για το μέλλον. Καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει και αλλάζει, το ίδιο θα κάνει και το σχέδιο σας.

Μάνατζμεντ των οικονομικών

Χωρίς σωστή οικονομική διαχείριση, είναι απίθανο η επιχείρησή σας να επιβιώσει για πολύ καιρό. Η σωστή οικονομική διαχείριση θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε κερδοφόρες αποφάσεις και είστε σε θέση να εκπληρώσετε όλες τις οικονομικές σας υποχρεώσεις.

Η οργάνωση των οικονομικών σας θα διασφαλίσει τη διαχείριση των ταμειακών ροών σας με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να μην βρεθείτε ποτέ στη θέση αδυναμίας να εκπληρώσετε μια σημαντική οικονομική υποχρέωση μόνο και μόνο επειδή τα χρήματά σας είναι δεσμευμένα κάπου αλλού. Εάν σκοπεύετε να αντλήσετε επενδυτικά ή δανειακά κεφάλαια, η οικονομική διαχείριση θα σας είναι απαραίτητη.

Μάρκετινγκ μάνατζμεντ

Για πολλές επιχειρήσεις, το μάρκετινγκ είναι το κλειδί της επιτυχία τους. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες σας μαθαίνουν για τα εξαιρετικά προϊόντα σας ή την απαράμιλλη εξυπηρέτηση σας. Είναι το πώς προσεγγίζετε νέες αγορές και αποκτάτε νέους πελάτες.

Η διαχείριση μάρκετινγκ είναι το σημείο όπου λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που θα προσφέρετε, την πολιτική τιμολόγησης, πώς θα προωθήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας και τα σημεία προβολής και διανομής. Η έρευνα αγοράς είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει σε κάθε απόφαση που αφορά τους πελάτες σας, καθώς και τις κινήσεις των ανταγωνιστών σας.

Μάνατζμεντ λειτουργιών

Το μάνατζμεντ λειτουργιών είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησής σας. Θα σας υποδείξει πώς να διαχειριστείτε την επιχείρησή σας και να την κάνετε να λειτουργεί σαν μηχανή. Μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης λειτουργιών, θα μπορείτε να εξετάσετε κάθε επιχειρηματική διαδικασία και να ανακαλύψετε προβληματικούς τομείς και ευκαιρίες βελτιστοποίησης. Θα έχετε δύο τελικούς στόχους – να διασφαλίσετε την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρετε και να βεβαιωθείτε ότι οι επιχειρηματικές σας διαδικασίες εκτελούνται όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Με τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας, θα είστε σε θέση να κρατάτε τους πελάτες σας ευχαριστημένους, ενώ παράλληλα να αυξήσετε την τελική γραμμή σας.

Μάνατζμεντ ανθρώπινου δυναμικού

Έχετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας, έχετε σκεφτεί κάθε άλλη πτυχή της επιχείρησής σας και συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά μόνοι σας. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το κομμάτι του παζλ που θα ενώσει την επιχείρησή σας. Είναι ο τρόπος που θα προσλαμβάνετε ταλαντούχους εργαζομένους και θα τους διατηρείτε. Εκτός από τη διαχείριση διαφορετικών προσωπικοτήτων, η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων θα σας βοηθήσει να δημιουργήστε και να τοποθετήσετε τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις.

Μάνατζμεντ έρευνας & ανάπτυξης (Ε&Α)

Πιθανώς έχετε ήδη ένα εξαιρετικό προϊόν ή υπηρεσία στο χέρι. Αυτό δεν σημαίνει και εγγυημένη επιτυχία. Η διαχείριση της Ε & Α θα συμβάλει στη βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών σας, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Σε πολλές περιπτώσεις, θα σας βοηθήσει επίσης να ανακαλύψετε πιο αποδοτικούς τρόπους για να συνεχίσετε να προσφέρετε το προϊόν σας, κάτι που θα μπορούσε να σας δώσει μεγάλη ώθηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας. Με τη συνεχή ενσωμάτωση της Ε & Α στις καθημερινές σας επιχειρηματικές πρακτικές, θα μπορείτε να προσαρμόζεστε στις νέες ανάγκες των πελατών σας.

Επίλογος

Η λειτουργία μιας επιχείρησης απαιτεί πολλά, αλλά και οι αποδόσεις μπορεί να είναι τεράστιες. Οικονομικά οφέλη, επαγγελματικά επιτεύγματα και προσωπική ολοκλήρωση. Ενώ η διαχείριση κάθε πτυχής της επιχείρησής σας είναι μια μεγάλη υπόθεση, σιγά – σιγά θα συγκεντρώσετε τους απαραίτητους πόρους και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να την πάτε στο επόμενο επίπεδο.

How useful was this post?

Κάντε κλικ σε αστέρι για να αξιολογήσετε το άρθρο!

Μέσος όρος αξιολόγησης: 0 / 5. Αριθμός αξιολογήσεων: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *