εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Πότε να εκχωρήσετε αρμοδιότητες; Δοκιμάστε τον παρακάτω κανόνα

Λοιπόν, πότε εκχωρείτε μια αρμοδιότητα; Αυτή η ερώτηση βασανίζει πολλούς μάνατζερς όταν είναι να αναθέσουν διάφορες εργασίες στις ομάδες τους. Περιμένουν έως ότου κάποιος άλλος είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις εργασίες όσο καλύτερα μπορεί.

Τα έξυπνα στελέχη, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν τον Κανόνα του 70%. Με απλά λόγια, εάν ο/η μάνατζερ έχει βρεί εργαζόμενο που μπορεί να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη εργασία τουλάχιστον κατά 70%, τότε θα πρέπει να την αναθέσει. Σίγουρα, η εργασία δεν θα ολοκληρωθεί με το ίδιο επίπεδο τελειότητας ή αντιληπτής τελειότητας. Αφήστε την τελειότητα. Είναι πιο εύκολο να λέγετε παρά να γίνετε. Το γνωρίζω. Δεν υπάρχει χώρος για τελειότητα όταν πρόκειται να αναθέσετε κάποιες εργασίες. Το θετικό είναι ότι τα ανώτερα στελέχη δεν χρειάζεται να επενδύσουν χρόνο στην συγκεκριμένη εργασία! Ο χρόνος που κερδίζετε είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς ο ίδιος χρόνος μπορεί να επενδυθεί σε ένα έργο μεγαλύτερου αντίκτυπου.

Μέρος της διαδικασίας ανάθεσης περιλαμβάνει την τεκμηρίωση του τι εσείς, ως μάνατζερ, θέλετε να ολοκληρώσετε και, στη συνέχεια, να μεταφέρετε την απαραίτητη γνώση στα μέλη της ομάδας σας για να το κάνουν. Και τώρα, το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής – να εμπιστευτείτε τα μέλη της ομάδας σας και να τα αφήσετε να “παίξουν μπάλα” μόνα τους. Αυτό προϋποθέτει ότι κατανοήτε και την περίπτωση που ο τρόπος επίτευξης του αποτελέσματος μπορεί να γίνει με τρόπο εντελώς διαφορετικό από τον δικό σας. Πρέπει να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς: να γίνει μια “τέλεια” δουλειά (όπως θα την κάνατε εσείς) ή να γίνει μια αποδεκτή δουλειά με διαφορετικό όμως τρόπο. Μπορεί να εκπλαγείτε αλλά όταν δώσετε μια μικρή ελευθερία κινήσεων στην ομάδα σας, μπορεί να ανακαλύψετε νέους – και ίσως καλύτερους – τρόπους να γίνονται τα πράγματα.

Ο Κανόνας του 70% επιτρέπει στον μάνατζερ να αναθέτει αρμοδιότητες στα μέλη της ομάδας και να τους κάνει να εκτελούν τις εργασίες σε αποδεκτό επίπεδο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένες εργασίες που απαιτούν επίπεδο απόδοσης 100%. Ο μάνατζερ δεν θα αναθέσει αυτές τις εργασίες σε άλλους. Θα μπορούσαν βέβαια να τις ολοκληρώσουν και άλλοι αλλά με εκτεταμένη υποστήριξη και εκπαίδευση. Επιπλέον, μπορεί να απαιτείται και προσωπική επίβλεψη.

Όσον αφορά την αποτελεσματική ανάθεση, όχι μόνο η επικοινωνία πρέπει να είναι σαφής, περιεκτική και συνεπής, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι κάθε μέλος της ομάδας έχει πρόσβαση στην ίδια πληροφόρηση. Η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσον αφορά την ανάθεση. Πρέπει να εμπιστευτείτε ότι τα μέλη της ομάδας σας θα ολοκληρώσουν την εργασία για την οποία είναι υπεύθυνα και τα μέλη της ομάδας σας πρέπει να σας εμπιστεύονται ότι τους δίνετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά. Θα πρέπει να είστε διαθέσιμοι για να τους υποστηρίξετε, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η αποτελεσματική ανάθεση αρμοδιοτήτων μπορεί να είναι η απάντηση για τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης που δεν έχει χρόνο να σκεφτεί για την ανάπτυξη της επιχείρησής του λόγω της καθημερινότητας. Με την αποτελεσματική διαδικασία ανάθεσης, όχι μόνο δίνετε στον εαυτό σας χρόνο να επικεντρωθεί στις πιο ζωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά ανακουφίζεστε και από την πίεση να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Ο στόχος της ανάθεσης αρμοδιοτήτων είναι να δημιουργήσετε χρόνο για εργασίες υψηλότερου επιπέδου, να αναπτύξετε τον υπάλληλο και να φτάσετε στην επιτυχία.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *