επιχειρηματικό σχέδιο

Πως να φτιάξετε το δικό σας επιχειρηματικό σχέδιο

Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Το σχέδιο περιγράφει λεπτομερείς στόχους, στρατηγικές, προϊόντα / υπηρεσίες, λεπτομέρειες σχετικά με την αγορά (και πώς θα επιτευχθεί), καθώς και σχετικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες και προβλέψεις. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους από την παροχή σαφούς κατεύθυνσης για μια επιχείρηση έως την εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι για πολλούς μια όχι και τόσο ευχάριστη και χωρίς νόημα εμπειρία. Και για αυτό ακριβώς πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, προτιμούν να μην ασχολούνται με τον σχεδιασμό της επιχείρησής τους. Όμως ο προγραμματισμός στις επιχειρήσεις είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που όχι μόνο βοηθά να κερδίσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά επίσης και να εργαστείτε πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Λοιπόν, πως ξεκινάτε και τι ακριβώς θα περιέχει το σχέδιό σας; Και ίσως το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό που γράφετε είναι σημαντικό και πολύτιμο για την επιχείρησή σας;

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο χρησιμοποιείται συνήθως με έναν από τους τρεις τρόπους:

 • Ως ένα έγγραφο που συγκεντρώνει όλες τις βασικές πληροφορίες σε ένα μέρος, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε και να απεικονίσετε την κατεύθυνση της επιχείρησής σας. Με την πάροδο του χρόνου και τις συνεχόμενες αλλαγές, μπορείτε να ενημερώνετε το σχέδιό σας έτσι ώστε να παρέχει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες και οικονομικές προβλέψεις.
 • Ως ένα έγγραφο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείξετε σε πιθανούς επενδυτές την επιχείρησή σας και γιατί αξίζει να επενδύσουν. Ανεξάρτητα από το αν χρειάζεστε 500 € ή 50.000 €, το σχέδιό σας θα πρέπει να συνταχθεί έτσι ώστε να πείθει άλλους ανθρώπους.
 • Ως ένα έγγραφο που μπορείτε να μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση να κατανοήσουν τι είναι και πού οδηγεί.

Πως να ξεκινήσετε

Η σύνταξη ενός καλού επιχειρηματικού σχεδίου, ειδικά την πρώτη φορά, είναι δύσκολη. Οι πρώτες λέξεις μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά πολύ γρήγορα εμφανίζονται προβλήμαται. Ακολουθούν τέσσερεις κοινές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε:

 • Το να φανταστείτε το μέλλον είναι δύσκολο όταν δεν έχετε αρκετή εμπειρία με την επιχειρηματικότητα.
 • Ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες – στην αρχή όμως κυριαρχούν συναισθήματα όπως η αβεβαιότητα και η ασάφεια.
 • Η σύνταξη ενός σχεδίου κάτω από 20-30 σελίδες είναι δύσκολο έργο ειδικά όταν έχετε πολλά να πείτε.
 • Οι μη συγκεκριμένες και άσχετες πληροφορίες που γράφονται με αλόγιστο τρόπο υπονομεύουν τη φερεγγυότητα τόσο του συντάκτη του σχεδίου όσο και του αναγνώστη.

Τι πρέπει να περιέχει το σχέδιό σας

Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια απαντούν σε όλες τα πιθανά ερωτήματα του αναγνώστη με συνεκτικό, σαφή και συνοπτικό τρόπο και εμπνέουν εμπιστοσύνη. Επομένως, αν κατανοήσετε τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, το έργο της συγγραφής γίνεται πολύ πιο εύκολο.

Το περιεχόμενο ενός επιχειρηματικού σχεδίου διαφέρει από συντάκτη σε συντάκτη. Κατά τη δική μου άποψη, οι πιο βασικές ενότητες είναι:

Διοικητική περίληψη

Αφότου έχετε τελειώσει με την σύνταξη του σχεδίου, τότε και μόνο τότε συμπληρώστε και αυτήν την ενότητα. Θα συμπεριλάβετε το πολύ σε 1 σελίδα τις βασικές ιδέες του σχεδίου σας, έτσι ώστε αν κάποιος διαβάσει μόνο αυτήν την ενότητα, να μπορεί να κατανοήσει την επιχειρηματική λογική πίσω από την ιδέα.

Σύντομο ιστορικό

Να είστε αντικειμενικοί και να περιγράψετε τι θέλετε να κάνει η επιχείρησή σας. Ο αναγνώστης θέλει να μάθει με λίγα λόγια τι θέλετε να πετύχετε με την επιχείρησή σας. Να είστε εστιασμένοι και να αποφεύγετε τα πολλά λόγια.

Τι κάνει την επιχείρησή σας ξεχωριστή; Για να πετύχει μια επιχείρηση πρέπει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον πελάτη της. Μπορεί να είναι μια καινοτομία, να προσφέρει μια πολύ φθηνότερη τιμή, μεγαλύτερη ευκολία ή κάτι άλλο που θα προσελκύσει πραγματικά το ενδιαφέρον.

Γιατί είστε κατάλληλος/η για να διευθύνετε την επιχείρηση; Η αυτοαπασχόληση είναι μια πρόκληση που απαιτεί μια σειρά δεξιοτήτων και μία σωστή στάση. Τονίστε τα προτερήματά σας στη διοίκηση και διαχείριση με σαφήνεια και συνοπτικά ειδικά αν χρησιμοποιείτε το σχέδιο για να πείσετε ανθρώπους να επενδύσουν στην επιχείρησή σας.

Προϊον / Υπηρεσία

Ποιο είναι το προϊόν ή η υπηρεσία σας και ποιος θα το αγοράσει; Δώστε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία σας, έτσι ώστε ο αναγνώστης να καταλάβει ακριβώς τι πρόκειται να πουλάτε.

Ποιοι θα είναι οι αγοραστές του προϊόντος ή της υπηρεσία σας και γιατί να αγοράσουν από εσάς; Στο σχέδιό σας πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε ολοκληρώσει την έρευνα αγοράς και αναλύσατε τις αγορές που θα απευθυνθείτε. Πρέπει επίσης να αποδείξετε την πεποίθησή σας ότι οι άνθρωποι θα αγοράσουν αυτό που θέλετε να πουλήσετε.

Πωλήσεις & Μάρκετινγκ

Προσδιορίστε τους βασικούς παίχτες στην αγορά σας και αναλύστε τι προσφέρουν. Στο σχέδιό σας πρέπει να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας ανταγωνισμού για να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις του τομέα σας και να αποδείξετε την πεποίθησή σας ότι το προϊόν / η υπηρεσία σας είναι ανώτερα κατά κάποιο τρόπο.

Πόσο προτίθεστε να χρεώσετε για το προϊόν ή την υπηρεσία; Δείξτε ότι γνωρίζετε την τιμή ή το εύρος τιμών που σκοπεύετε να χρεώσετε. Επίσης είναι σημαντικό, να γνωρίζετε και τους λόγους που επιλέξατε αυτές τις τιμές.

Από που θα προμηθεύονται οι πελάτες σας το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Σκεφτείτε που και πώς θα τοποθετήσετε το προϊόν σας μπροστά στον πελάτη, ώστε να μπορούν να κάνουν μια αγορά. Θα έρχονται αυτοί σε εσάς; Θα πηγαίνετε εσείς σε αυτούς; Θα πουλάτε στο διαδίκτυο; Θα χρησιμοποιήσετε διανομείς ή κάτι άλλο;

Πώς θα γνωρίσει η αγορά σας για το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Πρέπει να συνδέσετε τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς, της έρευνας του ανταγωνισμού σας και τα κανάλια διανομής με τον προγραμματισμό μάρκετινγκ για να ενημερώσετε το κοινό σας για την ύπαρξή σας.

Λειτουργία

Εκτός από τον εαυτό σας, θα απασχολείσετε άλλους εργαζόμενους; Ίσως ξεκινείσετε μόνοι σας, αλλά πρέπει να σκεφτείτε ποιες θα είναι οι ανάγκες σας σε προσωπικό για τους επόμενους 12 – 24 μήνες.

Υπολογίστε το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας. Πρέπει να υπολογίσετε το ελάχιστο ποσό που μπορείτε να πληρώνετε το προσωπικό σας και να διατηρήτε, ταυτόχρονα, και τον επιθυμητό τρόπο ζωής σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό για όλους τους οικονομικούς υπολογισμούς.

Πού θα εδρεύει η επιχείρησή σας; Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πού θα βρίσκεται η επιχείρησή σας και γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη τοποθεσία, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τον χώρο που θα απαιτηθεί καθώς και όλα τα σχετικά μηνιαία κόστη.

Ποιους πόρους θα χρειαστεί η επιχείρησή σας για να λειτουργήσει; Οι πόροι για τη λειτουργία της επιχείρησής σας, όπως μεταφορικά μέσα, εξοπλισμός, υλικά γραφείου κ.ά. είναι όλες οι πιθανές επενδύσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε στην επιχείρησή σας. Όλες οι αγορές πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε το πραγματικό κόστος εγκατάστασης της επιχείρησης.

Ποιοι θα είναι οι προμηθευτές σας και με ποια κριτήρια τους επιλέξατε; Προσδιορίστε τους προμηθευτές σας για να δείξετε πώς πραγματοποιείτε αποδοτικές και αποτελεσματικές αγορές για την επιχείρησή σας.

Οικονομικά στοιχεία

Ανεξάρτητα από το τι πουλάτε, ποιο θα είναι το μηνιαίο κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σας; Προσδιορίστε το μηνιαίο κόστος για την επιχείρησή σας και ξεκαθαρίσετε δύο κρίσιμα ζητήματα: το μέγεθος του χρηματοοικονομικού ρίσκου και την ποσότητα και αξία των πωληθέντων για να είστε “ίσα βάρκα-ίσα πανιά” ή αλλιώς το νεκρό σημείο.

Ποιο θα είναι το μέσο κόστος μιας πώλησης για την επιχείρηση σας; Η κατανόηση και η δυνατότητα ελέγχου του μικτού περιθωρίου κέρδους σας (Πωλήσεις – Κόστος Πωληθέντων) είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της επιχείρησής σας.

Που θα βρείτε τα χρήματα; Έχοντας εξετάσει όλες τις οικονομικές πληροφορίες από τις προηγούμενες ερωτήσεις, θα διαπιστώσετε αν θα χρειαστείτε κάποια χρηματοδότηση, που θα χρησιμεύσει και πότε θα χρειαστεί. Όλα τα επιχειρηματικά σχέδια απαιτούν προβλέψεις κέρδους ή ζημίας και προβλέψεις ταμειακών ροών, έτσι ώστε να μπορείτε να δείξετε πώς τα χρήματα θα κινούνται στην επιχείρησή σας τους πρώτους 12 με 24 μήνες.

Αξιολογήστε την πρότασή σας. Χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως την Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV), τον Εσωτερικό Δείκτη Απόδοσης (IRR) και την Περίοδο Αποπληρωμής (Payback Period), θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για την επιτυχία / αποτυχία του εγχειρήματός σας, πριν ακόμη ξεκινήσετε.

Κάποια tips

Πριν συντάξετε το δικό σας επιχειρηματικό σχέδιο, ίσως θέλετε να εξετάσετε κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Γνωρίστε καλά την αγορά και τους ανταγωνιστές σας πριν ξεκινήσετε να γράφετε.
 • Διατηρήστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο όσο το δυνατόν πιο εστιασμένο.
 • Να έχετε θετική ενέργεια για τον εαυτό σας και την ιδέα σας.
 • Γράψτε με ξεκάθαρο τρόπο και πείτε μόνο την αλήθεια.
 • Συνδέστε τις ενότητες μεταξύ τους έτσι ώστε το σχέδιο να διαβάζετε ευχάριστα και να αφηγείτε μια ιστορία.
 • Να είστε συντηρητικοί με τα νούμερα – εάν η επιχείρησή σας πάει καλύτερα από το αναμενόμενο, είναι ένα μπόνους.
 • Κρατήστε το πρόγραμμά σας συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών προβλέψεων εντός 20 με 30 σελίδων το πολύ.
 • Χρησιμοποιήστε το σχέδιό σας για να σας βοηθήσει να διευθύνετε την επιχείρηση σας.
 • Ενημερώνετε το πρόγραμμά σας κάθε μήνα.
 • Χρησιμοποιήστε το σχέδιό σας για να επικοινωνήσετε με άτομα που ενδιαφέρονται για την ιδέα σας.

Παγίδες του επιχειρηματικού σχεδίου

 • Τα αποτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια βασίζονται σε εικασίες παρά στην έρευνα.
 • Το σχέδιο εστιάζει στο προϊόν και ξεχνά την αγορά.
 • Τα σχέδια είναι υπερβολικά περίπλοκα και πολύ χρονοβόρα στην ανάγνωση.
 • Το σχέδιο δεν έχει σαφή δομή ή δεν λέει μία ιστορία.
 • Τα οικονομικά στοιχεία δεν βγάζουν νόημα ή δεν είναι πιστευτά.
 • Το σχέδιο δεν είναι πιστευτό ή βασίζεται σε ισχυρισμούς που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν.
 • Το σχέδιο δεν παρουσιάζεται με επαγγελματικό τρόπο.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *