ευχαριστημένος πελάτης

Πως μπορείτε να διατηρήσετε τους υφιστάμενους πελάτες σας ευχαριστημένους

Οι περισσότερες επιχειρήσεις χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των υφιστάμενων πελατών τους σε τακτική βάση (περίπου το 20% ως το τέλος του μήνα και το 40% ως το τέλος του έτους). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες φεύγουν. Σε αυτήν την ανάρτηση θα σας προτείνω τρόπους να διατηρήσετε τους υφιστάμενους πελάτες σας ευχαριστημένους γιατί το 30% – 40% των πωλήσεων σας προέρχεται από αυτούς.

Η απώλεια ενός πελάτη μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι νομίζετε. Έρευνες δείχνουν ότι κοστίζει μέχρι και 4 φορές περισσότερο για να αποκτήσετε νέους πελάτες παρά να διατηρήσετε τους υπάρχοντες. Πρέπει να ξοδέψετε χρήματα στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, καθώς και να τους προσφέρετε κίνητρα για να έρθουν ξανά σε εσάς. Η πρόταση μου προς όλους τους επιχειρηματίες είναι αυτή: ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ. Ακολουθούν τα βήματα που δείχνουν πώς μπορείτε να το πετύχετε:

Προσδιορίστε το ποσοστό των πελατών που φεύγουν. Το να αναγνωρίσετε ότι το πρόβλημα υφίσταται είναι το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση λύσης. Αν η απώλεια είναι σημαντικά υψηλή, ενδέχεται να έχετε θεμελιώδες πρόβλημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της επιχείρησής σας. Πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα για να μειώσετε αυτό το νούμερο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μάθετε τις απώλειες σας. Πολλά λογισμικά εμπορικής παρακολούθησης σας παρέχουν αναφορές που εμφανίζουν τη λίστα πελατών που δεν έχουν κάνει αγορές από εσάς τις τελευταίες 30 – 90 ημέρες. Μπορείτε επίσης να δείτε τον συνολικό αριθμό παραγγελιών ανά πελάτη για να προσδιορίσετε την συχνότητα. Συνήθως, θα βρείτε τον αριθμό των πελατών που παραγγέλνουν αρκετά συχνά να μειώνεται ενώ ο αριθμός των πελατών που έχουν παραγγείλει μόνο μία ή δύο φορές να αυξάνεται.

Ακούστε τις παρατηρήσεις των πελατών σας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες σας ενδέχεται να σας απορρίψουν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να ανακαλύψετε αυτούς τους λόγους. Πολλές επιχειρήσεις κάνουν πρακτική το να καλούν τυχαία κάποιους πελάτες τους, μετά την πώληση, για να σχολιάσουν το προϊόν και την εξυπηρέτηση που έλαβαν. Αν έχετε μια ιστοσελίδα, μπορείτε να διεξάγετε μια έρευνα γνώμης. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία έρευνας διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Αν έχετε ένα φυσικό κατάστημα, μπορείτε να κάνετε μια σύντομη έρευνα, που οι πελάτες μπορούν να συμπληρώσουν όσο περιμένουν.

Επικοινωνήστε με τους πελάτες σας στα κοινωνικά δίκτυα. Στις μέρες μας, οι πελάτες μεταφέρουν τα σχόλιά τους απευθείας στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Yelp και άλλα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ασχολείστε μαζί τους όπου κι αν βρίσκονται. Παρακολουθήστε αυτούς τους ιστότοπους για τυχόν αρνητικές ή θετικές κριτικές. Απαντήστε στις ανησυχίες τους.

Εμπλουτίστε τη γκάμα των προϊόντων σας. Πολλοί από τους τακτικούς πελάτες σας ίσως βαρεθούν τα ίδια και τα ίδια προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητούν μια αλλαγή κατά καιρούς. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να συνεχίζετε να προσθέτετε νέα προϊόντα περιοδικά. Εκτός από την προσθήκη νέων προϊόντων, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε ειδικές προωθητικές ενέργειες για ειδικές ημέρες κατά τη διάρκεια του έτους. Τι θα λέγατε για ένα ξεχωριστό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή για μια ημέρα όπου θα δείχνετε την εκτίμηση σας με ειδικές τιμές σε ορισμένα είδη. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε τι ταιριάζει στην επιχείρησή σας.

Επιβραβεύστε τους καλούς πελάτες. Αφού έχετε εντοπίσει τους καλούς πελάτες, με τον τρόπο που έδειξα στην αρχή, θα πρέπει να τους περιποιηθείτε κατάλληλα για να αισθάνονται πολύτιμοι. Αυτοί είναι οι πελάτες που αγαπούν το προϊόν σας και θα συνεχίσουν να αγοράζουν από εσάς όσο νοιώθουν ότι τους εκτιμάτε. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να ζητάτε τα σχόλιά τους για να μάθετε εάν έχουν παρατηρήσει οποιαδήποτε διαφορά (καλή ή κακή) στις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *