Πώς μπορεί η επιχείρησή σας να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής

Πώς μπορεί η επιχείρησή σας να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αλυσίδες

Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον σας. Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αγοραστική δύναμη, μεγάλους προϋπολογισμούς και εμφανή παρουσία σε κεντρικά σημεία. Λοιπόν, δείτε πώς μπορείτε να φέρετε το παιχνίδι στα μέτρα σας.

Επιλέγοντας την καλύτερη στρατηγική

Ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική προσπάθεια, ειδικά αν είστε νέοι στην αγορά. Οι ανταγωνιστές σας έχουν ήδη καθιερωμένη βάση πελατών, μεγάλες καμπάνιες μάρκετινγκ, καλές τοποθεσίες καταστημάτων και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Πώς μπορείτε να ανταγωνιστείτε με όλα αυτά; Λοιπόν, υπάρχουν δύο κύριες επιλογές όσον αφορά τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες επιχειρήσεις – μπορείτε να προσπαθήσετε να μιμηθείτε ότι κάνουν ή μπορείτε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Και οι δύο επιλογές έχουν την αξία τους, οπότε παρακάτω θα εξετάσουμε κάθε επιλογή με τη σειρά. Έτσι θα έχετε την απαραίτητη πληροφόρηση που χρειάζεστε για να ανταγωνιστείτε με επιτυχία τους μεγάλους.

Παίξτε το μεγαλύτεροι

Αν αποφασίσετε να ανταγωνιστείτε με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπό τους όρους τους, θα θελήσετε να κάνετε την επιχείρησή σας να φαίνεται μεγαλύτερη από ότι είναι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Δημιουργήστε μια μοναδική παρουσία στο διαδίκτυο. Κοστίζει λιγότερο η δημιουργία μιας εκπληκτικής διαδικτυακής βιτρίνας από το να τη φτιάξετε στον πραγματικό κόσμο. Ζητήστε συστάσεις από άλλες μικρές επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, επιλέξτε τους καλύτερους σχεδιαστές ιστοσελίδων, προγραμματιστές και συγγραφείς περιεχομένου που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός σας. Βεβαιωθείτε ότι δημοσιεύετε τακτικά στο Twitter, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιχείρησή σας θα εμφανιστεί σύντομα πολύ μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι.
  • Δώστε στους πελάτες σας επιλογές για τον τρόπο πληρωμής. Η αποδοχή ενός μεγάλου εύρους διαφορετικών μεθόδων πληρωμής θα βοηθήσει την επιχείρησή σας να φαίνεται σημαντική. Επενδύστε σε ένα καλό σύστημα POS, κατά προτίμηση που θα ενσωματωθεί στο λογισμικό διαχείρισης της επιχείρησής σας. Αυτό δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία και θα δώσει στην επιχείρησή σας επαγγελματικό αέρα.
  • Η εσωτερική διακόσμηση του καταστήματος σας μετράει. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό περιβάλλον με μικρό προϋπολογισμό. Αν τα κεφάλαια σας είναι περιορισμένα, σκεφτείτε τη μινιμαλιστική εμφάνιση – η οποία λειτουργεί (δείτε την Apple). Πάρτε νέες ιδέες από περιοδικά, sites και άλλα καταστήματα.
  • Παρουσίαση, παρουσίαση, παρουσίαση. Όλα όσα κάνετε πρέπει να τα κάνετε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Εσείς και το προσωπικό σας θα πρέπει να είστε καλοντυμένοι, με σωστό παρουσιαστικό, να μιλάτε ευγενικά στους πελάτες και να είστε εξυπηρετικοί. Η επωνυμία της επιχείρησής σας θα πρέπει να είναι ορατή παντού, ακόμη και στις συσκευασίες ή τσάντες μεταφοράς που δίνετε στους πελάτες σας. Όλα αυτά θα δώσουν την εντύπωση ότι το κατάστημά σας ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο.

Το μικρό μπορεί να είναι και όμορφο

Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ότι είστε μια μικρή επιχείρηση. Αντί να προσποιείστε ότι είστε μεγάλοι, μπορείτε να μετατρέψετε το μικρό σας μέγεθος σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ίσως αναρωτιέστε ποιος θα ήθελε να αγοράσει από ένα μικρό κατάστημα όταν θα μπορούσε να αγοράσει από ένα μεγάλο. Η απάντηση είναι απλή: πολλοί. Στις μέρες μας έχουν γίνει “trendy” οι αγορές από μικρότερα, τοπικά καταστήματα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις σύγχρονες αντιλήψεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης και ο κίνδυνος των συναλλαγών με μικρότερες επιχειρήσεις έχει μειωθεί, χάρη στα συστήματα προστασίας των πελατών και στη χρήση πιστωτικών καρτών. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να μπείτε στο μυαλό των πελατών σας και να κατανοήσετε τι μπορεί να τους προσελκύει στη μικρή σας επιχείρηση. Μετά, το προσφέρετε με έξυπνο μάρκετινγκ και καλή εξυπηρέτηση.

10 tips για να ανταγωνιστείτε με τους μεγάλους

Αν αποφασίσετε να ανταγωνιστείτε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τους δικούς σας όρους, τότε πρέπει να σκεφτείτε και να ενεργήσετε γρήγορα. Ακολουθούν δέκα tips που θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία:

1. Να είστε ευέλικτοι με τους πελάτες σας

Όπως ένα ταχύπλοο κινείται γρηγορότερα από ένα πετρελαιοφόρο, οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα από τις μεγαλύτερες όταν αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς. Παρακολουθήτε στενά τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των πελατών σας για να είστε σε θέση να προβλέψετε τις απαιτήσεις τους. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από αυτές τις σχέσεις και να ζητήσετε τα σχόλιά τους για το προϊόν ή την υπηρεσία σας, το κατάστημα ή το site σας, σε περιοδική βάση.

2. Μη μειώσετε τις τιμές σας

Αν ξεκινήσετε “πόλεμο τιμών” με τους μεγάλους, θα χάσετε! Οπότε, μην το κάνετε. Οι μεγάλοι διαθέτουν οικονομίες κλίμακος που σημαίνει ότι η διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους προμηθευτές είναι μεγαλύτερη από τη δική σας και μπορούν να διεκδικήσουν πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτούς.

3. Διαπραγματευτείτε με τους προμηθευτές σας

Ίσως να μην μπορείτε να μειώσετε τις τιμές τους κατά πολύ, αλλά θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε και άλλες ευκολίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να παραλάβετε μια σειρά προϊόντων στο κατάστημά σας νωρίτερα από τα μεγάλα καταστήματα ή μπορεί να έχετε κάποιες σειρές προϊόντων ειδικά για εσάς.

4. Διαφοροποιηθείτε

Σε ορισμένους τομείς, η επιχείρησή σας είναι σημαντικό να θεωρείται σταθερή και προβλέψιμη, αλλά σε άλλους μπορείτε να το διασκεδάσετε. Χρησιμοποιείστε τη δημιουργικότητά σας και κάντε τους ανθρώπους να σας θυμούνται.

5. Βάλτε τη δική σας, προσωπική πινελιά

Εξυπηρετείστε τους πελάτες σας σε προσωπικό επίπεδο – αυτό είναι κάτι που οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να κάνουν. Σε κανέναν δεν αρέσει να ασχολείται με μια απρόσωπη οντότητα, οπότε δώστε στην επιχείρησή σας μια προσωπικότητα με την οποία οι πελάτες θέλουν να αλληλεπιδράσουν. Επιβραβεύστε τους υπαλλήλους σας όταν σκέφτονται δημιουργικά για τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης. Αποδεχτείτε και λάθη!

6. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία υπέρ σας

Πριν από λίγα χρόνια ήταν δύσκολο για μια μικρή επιχείρηση να διαχειριστεί τους λογαριασμούς, το αποθέματα και τα σημεία πώλησης. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο, χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία (cloud, smartphones, tablets, laptops, artificial intelligence, data analytics) που είναι πιο προσιτά από όλους μας. Επιλέξτε ποιοτικά λογισμικά εμπορικής διαχείρισης, εργαλεία POS και προγράμματα διαχείρισης αποθεμάτων για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα μεσο-μακροπρόθεσμα.

7. Γίνετε κοινωνικά υπεύθυνοι

Γνωρίζετε την πολιτική της εταιρικής απληστίας. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αμαυρωμένη φήμη για πολλούς ανθρώπους. Η αντίληψη είναι συχνά ότι αγνοούν τις ανησυχίες για το περιβάλλον, τη φτώχεια, τη φορολογική νομοθεσία κ.ά. Όποια και αν είναι η αλήθεια πίσω από αυτές τις πεποιθήσεις, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας ως μια μικρή επιχείρηση.

8. Προσέλκυση των καταναλωτών που δίνουν βαρύτητα και στο ήθος της επιχείρησης

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν τον μεγάλο και αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα, τη δικαιοσύνη και τον ηθικό τρόπο συναλλαγών, παράλληλα με την κερδοφορία.

9. Προσλάβετε τους καλύτερους

Προσλάβετε άτομα που είναι παθιασμένα με τις μικρές επιχειρήσεις. Πολλά από τα πιο λαμπρά νέα μυαλά επιθυμούν να εργαστούν σε ένα ευχάριστο, ζωντανό και προκλητικό περιβάλλον. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μια μικρή επιχείρηση παρά σε μια μεγάλη.

10. Αξιοποιήστε στο έπακρο το προσωπικό σας

Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις υποκινούνται από την καριέρα και τους μισθούς τους – η επιτυχία της ίδιας της επιχείρησης είναι λιγότερο σημαντική για αυτούς, αν και εξακολουθεί να έχει σημασία. Το προσωπικό των μικρών επιχειρήσεων έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον της εταιρείας του – αν τους αφήσετε να το αποκτήσουν. Σκεφτείτε τα προγράμματα ανταμοιβής των εργαζομένων και εμπλέξτε το προσωπικό σας. Θα σας ανταμείψουν με σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα και καλές ιδέες.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *