αύξηση παραγωγικότητας

10 τρόποι για να μείνετε παραγωγικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι

Σε αυτό το άρθρο, θα σας προτείνω 10 τρόπους για να μείνετε παραγωγικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι.

Πολλοί άνθρωποι, είναι πιθανό να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η απομακρυσμένη εργασία, ειδικά για όσους το κάνουν για πρώτη φορά, μπορεί να είναι δύσκολη στην προσαρμογή. Καθήμενοι στην άνεση της πολυθρόνας με το ψυγείο δίπλα, έχει και τα μειονεκτήματά του. Ατελείωτα κείμενα, κλήσεις και απομακρυσμένες συναντήσεις, παιδιά ή κατοικίδια ζώα που θέλουν να παίξουν και αμέτρητοι άλλοι περισπασμοί, μπορεί να δυσκολέψουν τον διαχωρισμό της οικιακής ζωής από την εργασία.

Είναι πιθανό ότι η ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της εργασίας από το σπίτι να συνεχιστούν για αρκετό καιρό και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθετε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Εάν γνωρίζετε ότι θα εργάζεστε από το σπίτι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να υποθέσετε ότι θα αποσπάτε η προσοχή σας, εκτός και αν κάνετε κάποιες αλλαγές από την αρχή. Για να σας βοηθήσω, μίλησα με επιχειρηματίες και στελέχη που εργάζονται απομακρυσμένα και να τι λένε για τη δημιουργία ενός παραγωγικού περιβάλλοντος στο σπίτι.

1. Συνεχείστε με το ίδιο ωράριο εργασίας

Θα πηγαίνατε στο γραφείο στις 12 μ.μ.; Εκτός και αν δουλεύετε “σπαστό” ωράριο, πιθανότατα δεν θα ξεκινήσετε την ημέρα σας μία ή δύο ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα πρέπει να τελειώσετε τις ημερήσιες εργασίες σε λιγότερο χρόνο, αλλά είναι πιθανό ότι θα ξοδέψετε και από τον προσωπικό σας χρόνο όταν θα μπορούσατε να χαλαρώσετε ή να απολαύσετε οικογενειακές στιγμές.

Αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να εξηγήσετε οποιονδήποτε άλλο που είναι στο σπίτι κατά τις ώρες εργασίας σας, να σέβεται την ανάγκη σας για χώρο και απόρρητο. Ταυτόχρονα, λάβετε υπόψη ότι με όλους τώρα που είναι σπίτι, ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας μπορεί να ωφελήσει. Ίσως κάνετε ένα διάλειμμα 3 ωρών στη μέση για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, να περπατήσετε το σκύλο κ.λ.π. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και μείνετε σε αυτό, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ακόμη και αν δεν συμβαδίζει με την κανονικότητά σας.

2. Εκμεταλλευτείτε το φως της ημέρας

Όταν πρόκειται για εργασία, ένα σκοτεινό δωμάτιο προκαλεί υπνηλία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποσότητα φωτός που διοχετεύεται σε έναν χώρο, έχει άμεση σχέση με την αυξημένη παραγωγικότητα και την γενικότερη υγεία των εργαζόμενων.

Από την στιγμή που θα περνάτε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας μέσα στο σπίτι, φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό και, εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τεχνητό φως τις πρωινές ώρες της ημέρας. Δεν έχετε τις ίδιες κοινωνικές συνήθειες όπως μια βόλτα για καφέ, που συνήθως θα κάνατε, καθιστώντας την ανάγκη για φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας σας πολύ πιο σημαντική.

3. Ένδειξη “Μην ενοχλείτε”

Άν έχετε οικογένεια, η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ακόμα κι αν είστε αρκετά καλοί στο να κρατάτε τον εαυτό σας απομονωμένο πίσω από κλειστές πόρτες, οι πιθανότητες είναι ότι η οικογένειά σας δεν πρόκειται να σκεφτεί και πολύ για μια γρήγορη συνομιλία ή μια ερώτηση ή ακόμη χειρότερα, να σας ζητήσει να κάνετε κάτι.

Χρησιμοποιείστε μία ένδειξη ότι δεν θέλετε να σας ενοχλήσουν. Αυτή μπορεί να είναι μια κλειστή πόρτα, μία καρτέλα στο πόμολο της πόρτας, να φορέσετε ακουστικά ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Γίνετε δημιουργικοί!

Επίσης μη ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε το “μην ενοχλείτε” και για την ομάδα σας στο διαδίκτυο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην βομβαρδιστείτε με μηνύματα, αιτήματα και προσκλήσεις για κλήσεις συνδιάσκεψης.

4. Ορίστε στόχους και εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν

Ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε στη σωστή τροχιά είναι να θέσετε συγκεκριμένους στόχους. Τι πρέπει να γίνει; Πότε πρέπει να γίνει; Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνετε τις πιθανότητες να πραγματοποιήσετε αυτά τα πράγματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το να ελέγχετε συχνά την πρόοδό σας προς τους στόχους σας αυξάνει την πιθανότητα να πετύχετε.

5. Οριοθετήστε το χώρο εργασίας σας

Από την στιγμή που θα εργάζεστε από το σπίτι, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο όπου θα είστε πιο άνετοι και παραγωγικοί. Για παράδειγμα, πολλοί τρώνε όταν βαριούνται, όταν θέλουν να αναβάλουν κάτι ή όταν νιώθουν “πεσμένοι”. Εάν ο χώρος που επιλέξατε βρίσκεται κοντά στο ψυγείο και ο αυτοέλεγχος δεν είναι ένα από τα προτέρηματά σας, θα ήταν προτιμότερο να διαλέξετε ένα χώρο πιο μακριά.

Θέλετε επίσης να είστε και άνετοι. Ρυθμίστε την οθόνη σας σε ένα γραφείο ή τραπέζι, αν είναι εφικτό, για να κάθεστε σε κανονική στάση στη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης σημαντικό να είστε σε θέση να στέκεστε και να τεντώνεστε όταν χρειάζεται! Το να αισθάνεστε άνετα σε ένα χώρο που είναι σαφώς διαφορετικός από εκεί που συνήθως χαλαρώνετε, είναι το κλειδί για να μείνετε εστιασμένοι και παραγωγικοί στο σπίτι σας.

6. Περιστασιακά, δείτε το από μια διαφορετική άποψη

Ακόμα και ο πιο δημιουργικός χώρος εργασίας μπορεί να μην σας εμπνέει αν βρίσκεστε εκεί όλο το 24ωρο. Όταν έχετε ευκαιρία, μετακινηθείτε ή βγείτε για να εργαστείτε κάπου αλλού. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Άν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν ειδικό χώρο στο σπίτι, όπου μπορείτε να πάτε και να κάνετε μία “επανακίνηση” του μυαλού σας.

Η στιγμιαία αλλαγή του εργασιακού σας περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ενέργειας και της παραγωγικότητάς σας και είναι πολύ πιο σύντομη από την εκ νέου αναδιαμόρφωση του χώρου σας.

7. Ντυθείτε σαν να πηγαίνετε στη δουλειά

Για να μεταβείτε από την κατάσταση ύπνου, σε κατάσταση εργασίας, φορέστε μερικά ρούχα που δεν είναι οι πιτζάμες σας. Όχι μόνο θα μειώσετε τις πιθανότητες να κοιμηθείτε μερικές ώρες ακόμη το πρωί, αλλά θα μπείτε και στη σωστή ψυχική κατάσταση για το υπόλοιπο της ημέρας.

8. Κάντε χρήση των βιντεοκλήσεων

Για πολλούς ανθρώπους, οι συναντήσεις και οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι ότι χειρότερο μπορεί να τους συμβεί – τα θεωρούν χάσιμο χρόνου και απόσπαση της προσοχής τους από άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, όταν ο καθένας είναι απομονωμένος, η χρήση βιντεοκλήσεων για διαδικτυακές συναντήσεις μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της επαφής τους και της διατήρησης της εταιρικής κουλτούρας. Το να βρίσκεστε έξω από το γραφείο, περιορίζει σοβαρά την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εργασία σας, την ψυχική σας κατάσταση και την ικανότητά σας να συνεργαστείτε.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή με την ομάδα σας ακόμη και σε περιόδους παρατεταμένης αυτο-απομόνωσης. Το να βλέπουμε ο ένας τον άλλο μας βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία, έμπνευση και συνεργασία. Εάν αρχίσετε να βαριέστε, δοκιμάστε να ορίσετε ένα διαφορετικό μέρος του σπιτιού σας ειδικά για τις συναντήσεις σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρουσιάζεστε στις συναντήσεις σας πιο ανανεωμένοι και φρέσκοι.

Ακόμη και αν δεν είστε εξοικειωμένοι ή δεν αισθάνεστε άνετα με το να βρίσκεστε μπροστά σε μια κάμερα, οι βιντεοκλήσεις αξίζουν. Θα διαπιστώσετε ότι το να βλέπετε απλά τους άλλους υπαλλήλους σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ πιο παραγωγικοί και λιγότερο μοναχικοί. Μπορεί ακόμη να σας οδηγήσει και σε δημιουργικές ασκήσεις ομαδικής συνεργασίας ή σε απομακρυσμένες συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών που δεν θα είχατε δοκιμάσει διαφορετικά.

9. Κάντε συχνά διαλείμματα

Η εργασία από το σπίτι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι κουραστική. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κίνησης, δυσκολία στο διαχωρισμό της εργασίας από το σπίτι και τελικά μπορεί να γίνει μη παραγωγική εάν δεν παίρνετε τα απαραίτητα διαλείμματα που χρειάζετε το μυαλό και το σώμα σας. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να ξοδέψετε το χρόνο σας μπορεί να καθορίσει και αν το διάλειμμα σας είναι πραγματικά επιτυχές.

Δοκιμάστε για κάθε 25 λεπτά συνεχούς εργασίας, να κάνετε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Σηκωθείτε και κάντε μερικές εκτάσεις ή βγείτε έξω για καθαρό αέρα. Συνομιλείστε με την οικογένεια ή με φίλο! Είναι καλό να διεγείρετε τον εγκέφαλό σας και να ανεφοδιάζετε τον εαυτό σας, ώστε να λειτουργούν προς όφελος σας. Κάνοντας διαλείμματα όπως αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε ένα βήμα πίσω από τη δουλειά, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό με φρέσκο μυαλό. Αυτό θα σας βοηθήσει τελικά να είστε πιο παραγωγικοί και να διατηρήσετε μια υγιή διαφοροποίηση μεταξύ εργασίας και σπιτιού.

10. Συμμετέχετε σε διαδικτυακά event

Όταν εργάζεστε από απόσταση, είναι σημαντικό να εξακολουθείτε να έρχεστε σε (εικονική) επαφή με την ομάδα σας εκτός των συσκέψεων και των εργασιών. Με το COVID-19 και τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η ευκαιρία να πάτε για γεύμα με συναδέλφους ή να πιείτε ένα ποτό μετά τη δουλειά δεν υφίσταται. Ωστόσο, μπορείτε να ορίσετε κάποια συμβάντα και κανάλια συνομιλίας με την ομάδα σας που θα σας επιτρέπουν να μην χανόσαστε. Θα διαπιστώσετε ότι το να θυμόμαστε τη σημασία της επαφής σε περιόδους παρατεταμένης απομόνωσης βοηθά την ομάδα σας να παραμείνει άνετη και θετική.

How useful was this post?

Κάντε κλικ σε αστέρι για να αξιολογήσετε το άρθρο!

Μέσος όρος αξιολόγησης: 0 / 5. Αριθμός αξιολογήσεων: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *