Pavlos Poli

Ενδυναμώστε τους ανθρώπους σας να αποδίδουν όπως εσείς

Η ομάδα σας χειρίζεται τους πελάτες σας με τον ίδιο τρόπο που τους χειρίζεστε εσείς; Προωθούν τα προϊόντα σας καλύτερα ή τουλάχιστον όπως εσείς; Αναζητούν τρόπους για να κάνουν την επιχείρηση καλύτερη; Ως ιδιοκτήτης, το πάθος και η δέσμευσή σας δεν συγκρίνεται με αυτά άλλων στην επιχείρηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα από εσάς.

Ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι μπορούν! Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες υποθέτουν ότι οι εργαζόμενοι απλά δεν ενδιαφέρονται. Πιθανό, αλλά ίσως απλά δεν ξέρουν τι ζητάτε από αυτούς ή πώς να το κάνουν. Έτσι, εάν θέλετε η ομάδα σας να αποδίδει όπως εσείς, γίνετε ο ηγέτης και κάντε αυτά τα τρία πράγματα:

Θέστε σαφείς προσδοκίες. Έχετε ένα όραμα για την επιχείρησή σας και ελπίζω ότι οι στόχοι που θέτετε θα σας βοηθήσουν να το κατακτήσετε. Μην τα κρατάτε μέσα σας. Μοιραστείτε τα με όλους στην επιχείρηση – ειδικά με τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και με αυτούς που κάνουν τα πράγματα να κινούνται στο παρασκήνιο. Βοηθήστε τους να καταλάβουν πώς κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης.

Επενδύστε στην εκπαίδευση. Το να βοηθήσετε τους άλλους να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και γνώσεις είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τους ανθρώπους και την επιχείρησή σας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγάλοι ηγέτες είναι επίσης σπουδαίοι δάσκαλοι. Αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Είτε πρόκειται για τεχνικές δεξιότητες, επιχειρηματικές γνώσεις ή κατανόηση πελατών, γίνετε μέντορας στο προσωπικό σας. Σε τομείς εκτός του γνωστικού σας πεδίου, ψάξτε για άτομα εντός ή εκτός της επιχείρησής σας για να καλύψετε τα κενά. Όταν η μάθηση και η ανάπτυξη είναι στις προτεραιότητές σας, όλοι κερδίζουν.

Ενδυναμώστε τους ανθρώπους σας με συστήματα. Τα συστήματα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κάνουν σπουδαία δουλειά. Βοηθούν τους ανθρώπους να παρέχουν σταθερή ποιότητα και υπηρεσίες που αναμένουν οι πελάτες. Τα τεκμηριωμένα συστήματα καθιστούν την εκπαίδευση και τη λήψη αποφάσεων ευκολότερες και αποτελεσματικότερες. Και το πιο σημαντικό, παρέχουν μια μεθοδολογία αναζήτησης και εύρεσης τρόπων βελτίωσης των πραγμάτων. Σκεφτείτε: Καινοτομία!

7 μυστικά της δημιουργίας επιτυχημένων συστημάτων

Κρατήστε τα απλό. Ένα τεκμηριωμένο σύστημα, για οποιαδήποτε εργασία στην επιχείρησή σας, θα πρέπει να είναι εύκολο να αναπαραχθεί από κάποιον άλλο. Εάν είναι πολύ περίπλοκο, τότε συνεχίστε να το βελτιώνετε! Πότε είναι απλό; Όταν κάποιος άλλος, άγνωστος με την εργασία, μπορεί να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιώντας μόνο ότι έχετε καταγράψει στο σύστημα.

Δημιουργήστε συστήματα που σας φέρνουν χρήμα ή μειώνουν το ρίσκο. Δεν ασχολείστε με τη δημιουργία εγχειριδίων, οπότε δημιουργήστε ένα σύστημα μόνο εάν απλοποιεί μια διεργασία, βελτιώνει την ποιότητα, επιταχύνει μια υπηρεσία ή βελτιώνει το κέρδος. Αυτό θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους. Το κόλπο είναι να ξεκινήσετε από κάτι μικρό και να το αφήσετε να μεγαλώσει με τον καιρό.

Βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα χρησιμοποιούνται. Καθώς δημιουργείτε συστήματα, δημιουργήστε και μια μέθοδο ελέγχου για να διασφαλίσετε ότι τα συστήματα χρησιμοποιούνται. Η αλλαγή της κουλτούρας μιας επιχείρησής απαιτεί χρόνο και θα υπάρξουν αστοχίες. Ακόμα και όταν η κουλτούρα έχει αλλάξει, το σύστημα απαιτεί συντήρηση. Ένα σύστημα παρακολούθησης θα το κάνει αυτό για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα είναι προσβάσιμα σε όσους τα χρειάζονται. Δεν χρειάζεται κάθε μέλος της ομάδας να χρησιμοποιεί κάθε σύστημα. Το βασικό εγχειρίδιό σας πρέπει να περιέχει όλα τα συστήματά σας, αλλά μεμονωμένα μέλη της ομάδας θα πρέπει να έχουν αντίγραφα αυτών που τους αφορούν. Αυτό διευκολύνει και στην εκπαίδευση ενός νέου μέλους της ομάδας.

Εμπλέξτε την ομάδα. Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα στην τεκμηρίωση των συστημάτων από τους ανθρώπους που κάνουν αυτήν τη στιγμή τις εργασίες. Φυσικά, η ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και τα τρέχοντα συστήματα προσδιορίζοντας τι λειτουργεί και τι είναι περιττό.

Καθορίστε τους ρόλους και τις υπευθυνότητες των μελών της ομάδας. Δυστυχώς, είναι φυσιολογικό τα μέλη της ομάδας να διαφωνούν για το τι πρέπει να γίνει και πώς να το κάνουν καλύτερα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν το ρόλο τους και πώς αυτός επηρεάζει τα συνολικά αποτελέσματα. Οι σαφείς, γραπτοί και συμφωνημένοι ρόλοι (περιγραφές θέσεων εργασίας) θα βοηθήσουν πολύ στην αύξηση της παραγωγικότητας όπως και της αποτελεσματικότητας. Ξεκινήστε λοιπόν από αυτό.

Ένα βήμα τη φορά. Η τεκμηρίωση των συστημάτων στην επιχείρησή σας μπορεί να σας φαίνεται “γολγοθάς”. Μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Τεκμηριώστε ένα ή δύο συστήματα, εφαρμόστε τα και παρακολουθήστε τα αποτελέσματα. Μόλις είστε ικανοποιημένοι, προχωρήστε στα επόμενα.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *