Pavlos Poli

7 τρόποι για να κάνετε τον προγραμματισμό της επιχείρησή σας εύκολα και αποτελεσματικά

“Ξέρω ότι πρέπει, αλλά δεν έχω το χρόνο”. Είναι κοινή πεποίθηση όταν πρόκειται για προγραμματισμό. Η αλήθεια είναι ότι το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σχεδιάσουμε για το μέλλον είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις του χρόνου μας. Παρέχει την εστίαση και τη διαύγεια που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε – στις επιχειρήσεις και στη ζωή.

Μην ψάχνετε για την τελειότητα. Ένα σχέδιο λειτουργεί ως χάρτης πορείας, αλλά αποτελέσματα προέρχονται από αυτό. Το να περάσετε αμέτρητες εβδομάδες και μήνες προσπαθώντας να δημιουργήσετε το τέλειο σχέδιο έρχεται σε βάρος της ανάληψης δράσης. Με τη δράση μαθαίνεις και μπορείς να προσαρμοστείς στην πορεία. Ένα σχέδιο που είναι 80% τέλειο και υλοποιείται, ξεπερνά πάντα ένα τέλειο σχέδιο που δεν υλοποιείται ποτέ.

Εστιάστε στο τι πρέπει να γίνει και όχι στο πως πρέπει να γίνει. Μην αφήσετε το “πώς” να σταθεί εμπόδιο τα όνειρά σας. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμους στόχους, συνδέεται με την πρακτική μας φύση. Εάν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο επίτευξης του στόχου μας, απλώς αλλάζουμε τον στόχο σε κάτι που είμαστε πιο άνετοι. Δεν πειράζει αν δεν έχετε τέλεια εικόνα για το πώς θα πετύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Μην αλλάζετε το όνειρο, απλά περιμένετε τις ευκαιρίες να εμφανιστούν και δράστε.

Ξεκινήστε με έναν σκοπό. Η επιχείρησή σας πρέπει να υποστηρίζει τη ζωή σας και όχι το αντίστροφο. Είτε το αποκαλείτε σκοπό είτε όραμα, βοηθά να έχετε μια εικόνα για το πώς θέλετε να μοιάζει η ζωή σας κατά τη διάρκεια της. Πώς περνάτε τις μέρες σας και τον ελεύθερο χρόνο σας; Τι επιθυμείτε να έχετε στο μέλλον που δεν έχετε τώρα; Και γιατί αυτό είναι σημαντικό για εσάς; Καταγράψτε τις σκέψεις σας. Στη συνέχεια, γράψτε το όραμά σας. Χρησιμοποιήστε παραγράφους, λίστες ή συνδυασμό αυτών. Θυμηθείτε, θα πρέπει να σας συναρπάζει, οπότε μην ανησυχείτε για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Κρατήστε το ορατό και ελέγξτε το συχνά.

Θέστε στόχους. Οι στόχοι είναι απλά τα αποτελέσματα ή οι δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην πάροδο του χρόνου για να επιτύχετε το όραμα ή το σκοπό σας. Οι στόχοι λειτουργούν ως ορόσημα στην πορεία για τη μέτρηση της προόδου. Ιδανικά, οι προσωπικοί σας στόχοι θα πρέπει να καλύπτουν σημαντικούς τομείς της ζωής σας: οικονομικούς, προσωπικούς, σχέσεις, πνευματικούς, υγεία. Οι επιχειρηματικοί στόχοι σας πρέπει να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς τομείς που οδηγούν στην ανάπτυξη και το κέρδος, όχι μόνο στις πωλήσεις. Να είστε συγκεκριμένοι γιατί οι ασαφείς στόχοι δημιουργούν ασαφή αποτελέσματα.

Λάβετε δράση. Οι στόχοι χωρίς δράση δεν είναι παρά όνειρα. Είτε θέλετε να αδυνατίσετε, να κερδίσετε περισσότερα χρήματα ή να βελτιώσετε την επιχείρησή σας, η ικανότητά σας να φτάσετε εκεί εξαρτάται από ένα πράγμα – το να πράξετε! Πρέπει να ενεργείτε κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα. Προσδιορίστε τις εργασίες που πρέπει να κάνετε, ορίστε προτεραιότητες και προγραμματίστε το χρόνο που θα χρειαστείτε. Καταγράψτε τη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνετε και ελέγξτε την συχνά.

Μην απομνημονεύετε τους στόχους. Καταγράψτε τους όπως και τις βασικές δραστηριότητες για την επίτευξή τους. Για τους περισσότερους από εμάς, οι δεσμεύσεις που καταθέτουμε γραπτώς είναι ισχυρότερες από τις προφορικές. Δημιουργήστε ένα απλό σχέδιο δράσης. Να είστε συνοπτικοί και σαφείς. Και κρατήστε το σύντομο για να μπορείτε να το αναθεωρείτε συχνά!

Αναλάβετε την ευθύνη. Μόλις δεσμευτείτε στους στόχους σας και αναπτύξετε ένα απλό σχέδιο δράσης, μοιραστείτε τα με κάποιο άτομο που θα σας θεωρήσει υπεύθυνο – τον προσωπικό σας “εταίρο λογοδοσίας”. Αυτό μπορεί να είναι ο/η σύζυγος, φίλος ή συνάδελφος. Αλλά θα πρέπει να είναι κάποιος που έχει συμφέρον από την επίτευξη των στόχων σας, θα σας υποστηρίξει και θα σας ωθήσει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *