πλάνο δράσης

6 βήματα για τη δημιουργία ενός πλάνου δράσης

Στον αθλητισμό, η γρήγορη εκκίνηση είναι συχνά η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Και κάθε προσπάθεια για τη νίκη, ξεκινά με την προετοιμασία. Το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις. Αρχίζει με τη δημιουργία ενός πλάνου δράσης. Η δημιουργία ενός σχεδίου δεν είναι δύσκολη. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να το δημιουργήσετε, αλλά θα εξοικονομείσετε πολύ περισσότερο χρόνο αργότερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα σας αποφέρει περισσότερες πωλήσεις, κέρδη και έλεγχο. Λοιπόν, τι περιμένετε;

Βήμα 1ο: Έρευνα

Σίγουρα θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε πού βρίσκεστε σήμερα πριν προσδιορίσετε το σημείο που θέλετε να πάτε αύριο. Η έρευνα είναι απλώς μια συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επιχείρησή σας, τον ανταγωνισμό, τον κλάδο σας και τους πελάτες σας. Ακολουθούν λοιπόν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαπράξετε μια γρήγορη έρευνα:

  • Οι τάσεις των οικονομικών της επιχείρησης. Ανατρέξτε τις τρέχουσες οικονομικές σας καταστάσεις – και τα προηγούμενα δύο με τρία οικονομικά έτη. Δείτε τις τάσεις στα έσοδα, τα περιθώρια κέρδους, τα κέρδη και τα έξοδα. Τι θα λέγατε για τον αριθμό των πελατών, τα ποσοστά διατήρησης, το χρέος και τις απαιτήσεις; Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε ευκαιρίες βελτίωσης – έτσι μπορείτε να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στους σωστούς τομείς.
  • Ανάλυση ανταγωνισμού. Πώς συγκρίνεστε με τον ανταγωνισμό σας; Πέρα από την τιμή λάβετε υπόψη μερικούς από αυτούς τους ανταγωνιστικούς παράγοντες: χαρακτηριστικά προϊόντων, σημεία πώλησης, γεωγραφική περιοχή, πληροφόρηση κ.ά.
  • Ανάλυση SWOT. Η ειλικρινής εκτίμηση των δυνατών και αδύνατων σημείων σας, των ευκαιριών και των απειλών θα σας βοηθήσει πολύ. Όταν κάνετε την ανάλυσή σας, μην φοβηθείτε να ζητήσετε τις γνώμες των υπολοίπων – πελάτες, προμηθευτές, υπαλλήλους.
  • Οι τάσεις του κλάδου της επιχείρησης. Ο κλάδος αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται; Γιατί; Ποιές είναι οι αλλαγές που βλέπετε; Μήπως μπορείτε να οφεληθείτε από αυτές τις αλλαγές;
  • Οι γνώμες των πελατών σας. Μπορούν να σας πουν τι κάνετε καλά και τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους ρωτήσετε και να τους ακούσετε προσεκτικά.

Βήμα 2ο: Δήλωση αποστολής (γραπτή)

Μπορεί να ακούγεται ως πολυτέλεια, αλλά μια σαφής δήλωση αποστολής για την επιχείρησή σας, σας βοηθά να έχετε κατά νου τους στόχους και τις αξίες σας – καθώς χτίζετε το σχέδιό σας. Μια δήλωση αποστολής συνοψίζει τον σκοπό της επιχείρησής σας, τα βήματα που θα κάνετε για την επιτυχία και τα κίνητρα (αξίες) πίσω από αυτήν. Θα πρέπει να σας εμπνέει και να σας κρατά δεσμευμένους.

Βήμα 3ο: Στόχοι και αντικειμενικοί σκοποί

Ξεκινήστε με το δάσος στο μυαλό σας και εξετάστε όλους τους τομείς της επιχείρησής σας – όχι μόνο τις πωλήσεις. Οι στόχοι είναι απλά ο προορισμός σας σε έναν χάρτη. Οι αντικειμενικοί σκοποί είναι τα επιμέρους βήματα που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον προορισμό σας. Τι εννοώ:

Στόχος: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 25% μέχρι το επόμενο έτος

Αντικειμενικοί σκοποί: Αύξηση του πελατολογίου κατά 10%. Αύξηση της μέσης συναλλαγής από 20 € σε 22,5 €. Λανσάρισμα νέου προϊόντος έως τις 31 Μαρτίου. Πρόσληψη νέου πωλητή έως την 1η Απριλίου.

Στόχος: Βελτίωση της κερδοφορίας κατά 18% στα επόμενα 2 έτη

Αντικειμενικοί σκοποί: Μείωση των σφαλμάτων κατά 10%. Επένδυση στην τεχνολογία για τη βελτίωση του προγραμματισμού. Διακοπή προϊόντων με περιθώρια κάτω από 15%. Αναθεώρηση και υλοποίηση νέας πιστωτικής πολιτικής έως τις 31 Μαΐου. Μείωση των εκκρεμών απαιτήσεων κατά 10%.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσετε στον προορισμό σας. Επιλέξτε αυτούς που λειτουργούν καλύτερα για την επιχείρησή σας.

Βήμα 4ο: Τακτικές προώθησης

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες, ήρθε η ώρα να προσδιορίσετε τις τακτικές μάρκετινγκ και πωλήσεων (ή δράσεις) που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε τους στόχους σας. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεθόδους για τη δημιουργία νέων δυνητικών πελατών, τη διατήρηση και την ανάπτυξη υφιστάμενων πελατών και τη βελτίωση των ποσοστών μετατροπής των ενδιαφερόμενων αγοραστών σε πελάτες σας. Έχετε πολλές επιλογές εδώ, αλλά είναι ένα παιχνίδι ποιότητας έναντι ποσότητας. Αποφασίστε τι θέλετε και στη συνέχεια εκτελέστε με συνέπεια. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση και ζητήστε υπευθυνότητα και συνέπεια εάν η εργασία ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Βήμα 5ο: Τακτικές για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης

Η επιχείρησή σας είναι ένας συνδυασμός ανθρώπων και συστημάτων που εξελίσσονται μαζί και αποτελούν το κλειδί για μία βιώσιμη ανάπτυξη και κέρδος. Έτσι, καθώς χτίζετε το σχέδιο δράσης σας, πρέπει να κοιτάξετε πέρα από τα στοιχεία μάρκετινγκ και πωλήσεων. Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να αυξήσετε την αποδοτικότητα και το κέρδος; Ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη ομάδα;

Βήμα 6ο: Προϋπολογισμός

Παρόλο που δεν βρίσκεται ποτέ στη λίστα “ανυπομονώ να κάνω”, η προετοιμασία ενός προϋπολογισμού για την υποστήριξη του σχεδίου σας είναι σημαντική. Σας δείχνει πώς η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που σχεδιάζετε να κάνετε θα επηρεάσουν την κερδοφορία σας.

Εάν είστε σοβαροί για την επιχείρησή σας και έχετε δεσμευτεί για την επιτυχία της, ένα σχέδιο δράσης είναι το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει. Δώστε προτεραιότητα για τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης και αφιερώστε χρόνο για να το κάνετε!

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *