Pavlos Poli

4 τρόποι αύξησης των πωλήσεων σας κατά την περίοδο των εορτών

Τα παιδιά μπορεί να ονειρεύονται δώρα και λιχουδιές, αλλά για τις επιχειρήσεις και κυρίως λιανικής, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που έχει σημασία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων: η πορεία των πωλήσεων τους. Και καθώς η περίοδος των εορτών είναι η ώρα της προετοιμασίας για πολλά καταστήματα λιανικής, το συντριπτικό ερώτημα είναι πώς να επιτύχετε περισσότερες χριστουγεννιάτικες πωλήσεις και να κάνετε το αντίστοιχο γράφημα να ανέβει όσο το δυνατόν πιο απότομα.

Ο πιο προφανής τρόπος για να πετύχετε την πολυπόθητη αύξηση των πωλήσεων σας είναι να προσελκύσετε περισσότερους ανθρώπους στο κατάστημά σας. Υποθέτοντας ότι έχετε ένα ποιοτικό προϊόν ή υπηρεσία, όσο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ή βιώνουν αυτό που προσφέρετε, τόσο περισσότερες πωλήσεις θα κάνετε. Με λίγη προσπάθεια και λίγη δημιουργικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Χρησιμοποιήστε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ιδέες για να δημιουργήσετε τη δική σας χριστουγεννιάτικη κοσμοπλημμύρα.

1. Εκπτώσεις

Ακούγεται προφανές; Προτού απορρίψετε αυτή την ιδέα, σκεφτείτε το εξής: σχεδόν κάθε κατάστημα λιανικής, κάθε μεγέθους, έχει κάποιο είδος εκπτώσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων – γιατί; επειδή αποδίδουν.

Τώρα σκεφτείτε το εξής: τι θα γινόταν αν δεν είχατε απλώς εκπτώσεις αλλά είχατε μία από τις εκπτώσεις που σχεδόν όλοι θα επιθυμούσαν;

Πως? Λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  • Προσφέρετε μία μεγάλη έκπτωση την ημέρα. Οι μεγάλες εκπτώσεις (της τάξεως του 30% και άνω) σε ένα γνωστό προϊόν κάθε μέρα για να προσελκύσετε τους χριστουγεννιάτικους αγοραστές, μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε εμπορεύματα γνωστής επωνυμίας ή συγκεκριμένα είδη που επιζητούν οι καταναλωτές.
  • Η έκπτωση σας να αξίζει τον κόπο. Οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να είναι κακομαθημένοι. Έτσι, οι μικρές εκπτώσεις του 5, 10 ή ακόμα και 20% σε ένα συγκεκριμένο είδος δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά εκτός και αν κάνετε έκπτωση 20% σε όλα τα είδη του καταστήματος. Σε μεμονωμένα είδη, όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση, τόσο το καλύτερο. Οι αγοραστές θα κρίνουν.

Και διαφημίστε την έκπτωσή σας στα καταλληλότερα κανάλια μάρκετινγκ για τους ιδανικούς πελάτες σας – μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφημερίδες, ραδιόφωνο κ.λπ. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν.

2. Εκδηλώσεις

Οι οικογένειες που επισκέπτονται το κέντρο της πόλης απολαμβάνουν κάθε είδους ψυχαγωγία – και πολλές ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους ενώ διασκεδάζουν. Αν στην πόλη σας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο φέτος τα Χριστούγεννα, μήπως θα έπρεπε;

Δεν υπάρχει τίποτα που να σας αποτρέπει να πραγματοποιήσετε τη δική σας εκδήλωση. Το μυστικό είναι να σχεδιάσετε κάτι που θα συνδέει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας με την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Για παράδειγμα, ένα κατάστημα ειδών κουζίνας θα μπορούσε να διοργανώσει ένα μάθημα μαγειρικής και να επωφεληθεί από τις αυξημένες πωλήσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην κατηγορία. Ένα στούντιο γιόγκα θα μπορούσε να διοργανώσει ένα δωρεάν μάθημα για να ενθαρρύνει τις εγγραφές του Ιανουαρίου – και ταυτόχρονα να προσφέρει δωροεπιταγές για να διαφημιστεί περαιτέρω.

3. Email

Τα social media είναι trendy. Αλλά το email είναι πιο αποτελεσματικό. Ο Neil Patel, λέει ότι “παρά τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το email εξακολουθεί να είναι ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να προσεγγίσετε και να προσελκύσετε πελάτες .” Επισημαίνει περαιτέρω ότι σύμφωνα με τη McKinsey, το email marketing είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η μέση παραγγελία είναι 17% υψηλότερη.

Ελπίζω ότι έχετε ήδη ετοιμάσει ένα ενημερωτικό δελτίο (newsletter ) για χρήση μέσω email. Θα είναι το ιδανικό σημείο για να προωθήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προβάλλετε την περίοδο των Χριστουγέννων και να διαδώσετε τα νέα για τυχόν εκπτώσεις ή εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε.

Αλλά στείλτε και μενονωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως μέρος μιας καμπάνιας μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μια έκπτωση την ημέρα σε ένα καθημερινό email.

Όποιο email στείλετε προς τον έξω κόσμο, φροντίστε να το κάνετε όσο πιο προσωπικό γίνεται. Εκτός από το να χρησιμοποιείτε το όνομα του παραλήπτη στη γραμμή θέματος (που αυξάνει την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων), μπορείτε να κάνετε ειδικές προσφορές μόνο για τους συγκεκριμένους παραλήπτες, όπως “αγόρασε-ένα-πάρε-ένα-δωρεάν” που δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, κ.ά. Το μήνυμα που πρέπει να περάσετε είναι ο παραλήπτης να νοιώσει ότι “είναι ξεχωριστός” για εσάς.

4. Προσέξτε τη βιτρίνα σας

Επωφεληθείτε από την επιπλέον κίνηση γύρω από το κατάστημά σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, χρησιμοποιώντας μια εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη βιτρίνα.

Η ενσωμάτωση των προϊόντων σας στη βιτρίνα είναι εξαιρετική, αν είναι εφικτό, αλλά αυτό που είναι ωραίο με μια χριστουγεννιάτικη βιτρίνα είναι το θέμα της. Απλά χρειάζεστε κάτι ξεχωριστό που θα τραβήξει τα βλέμματα. Η ενσωμάτωση κάποιου είδους κίνησης, όπως ένα τρένο που κάνει κύκλους σε μια γραμμή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσετε πλήθος.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να δουλέψετε με το πλήθος. Ένα σωρό άτομα που στέκονται και βλέπουν ένα τρένο να τριγυρνά ή θαυμάζουν την υπέροχη διάταξη των στολιδιών σας δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα για την επιχείρησή σας. Πρέπει να φέρετε αυτό το πλήθος μέσα στο κατάστημά σας. Π.χ. προσελκύστε τους με ένα ζεστό ρόφημα ή με λιχουδιές για τα παιδιά – μια εποχική απόλαυση που είναι ακαταμάχητη για τους περισσότερους.

Προσκαλέστε τους και θα έρθουν

Οι καταναλωτές κατακλύζονται από διαφημιστικά μηνύματα και προσκλήσεις για εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα καταστήματα λιανικής πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τραβήξουν την προσοχή τους, έστω και για μια στιγμή. Οι παραπάνω τεχνικές θα βοηθήσουν στο να ξεχωρίσετε. Αλλά μην ξεχνάτε. Ό,τι κι αν κάνετε, πρέπει να ενημερώσετε την αγορά – στόχο σας. Στείλτε αυτό το email, διαφημιστείτε, χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην αφήσετε τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων να είναι σαν όλες τις άλλες περιόδους του έτους, επειδή ο κόσμος σας δεν το γνώριζε ή δεν τον προσκαλέσατε στο κατάστημά σας.

Στην περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, επικοινωνήστε μαζί μου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *